Disney in LA

In 2005 trokken we naar Los Angeles om daar de 50ste verjaardag van Disneyland Anaheim te vieren. Voor de echte Disney-fans heeft LA echter veel meer te bieden dan enkel Disneyland. Los Angeles was de thuishaven van Walt Disney en zodoende zijn er heel wat interessante locaties te bewonderen.

HOLLYWOOD

In Hollywood is er heel wat rond Disney te vinden. Op de eerste plaats zijn er natuurlijk de befaamde sterren op de Walk of Fame langs Hollywood Boulevard. Alle groten uit de film- en amusementswereld hebben er hun eigen ster. Walt Disney heeft er zelfs 2. Eentje als eerbetoon voor zijn films
(t.h.v. Hollywood Blvd. 7021) en eentje voor zijn TV produkties (t.h.v. Hollywood Blvd. 6747). Ook Mickey Mouse en Disneyland hebben er hun eigen ster.

Walt's ster ter ere van zijn TV programmas

Op Hollywood Boulevard kan je ook het El Capitan Theater terugvinden. Dit filmtheater opende zijn deuren in 1926 en heel wat grote kassuccessen gingen hier in première. Het theater raakte echter in verval en in 1989 kocht de Walt Disney Company het gebouw en herstelde het in al zijn glorie. Sinds 1991 vindt de wereldpremière van bijna elke nieuwe Disney animatiefilm hier plaats. Omwille van zijn ongeëvenaarde klasse is het El Capitan Theater de drukst bezochte filmzaal van Amerika.
Naast het El Capitan Theater ligt Disney's Soda Fountain & Studio Store . Naast exclusief materiaal aangaande de Walt Disney Studios' films, kan je er ook lekkere ijsjes en milkshakes vinden.

Disney's Soda & Fountain & Studio Store

Disney's Soda & Fountain & Studio Store
ligt vlak langs het El Capitan Theater

walt disney studios

Een zicht op de oorspronkelijke gebouwen en de watertoren

THE WALT DISNEY STUDIOS

Die bevinden zich op de hoek van South Buena Vista Street en Alameda Avenue in Burbank. Het oorspronkelijke deel van deze studios werd door Walt Disney gebouwd in de jaren 1939 en 1940. De eerste langspeeltekenfilm die deze studios afgewerkt verliet was Pinnochio. Het nieuwste gebouw, de Disney Studio Office Building, werd gebouwd in 1991. Jammer genoeg zijn de Studios niet toegankelijk voor het publiek.

animation Walt disney studio

Het animatiegebouw ontworpen door architect
Robert A.M. Stern

In 1994 verhuisde de animatieafdeling naar een splinternieuw gebouw langs Riverside Drive (vlak tegenover
de Walt Disney Studios). Op deze locatie wilde Walt oorspronkelijk zijn allereerste Disneyland bouwen. Al vlug bleek deze locatie echter te klein en de rest is geschiedenis

WOONPLAATS WALT DISNEY

In 1949 liet Walt Disney in Holmby Hills (Beverly Hills) op Carolwood Drive 355 een nieuwe villa bouwen voor zijn gezin. Walt verbleef daar tot aan zijn overlijden. Na de dood van Walt's echtgenote Liliane in 1997 werd de villa afgebroken en werd er door een van hun kleinkinderen een nieuw gebouw opgetrokken.

walt disney villa

De inkompoort is alles wat er rest van Walt's villa

walt's barn

Walt's Barn in Griffith Park

WALT'S BARN

Een van Walt's grootste passies was de stoomtrein. Op het terrein van zijn woning in Holmby Hills had hij dan ook een miniatuurbaan aangelegd waarop hij met schaalmodellen van beroemde stoomtreinen rondreed. Achter zijn villa bouwde Walt een houten schuur waarin hij aan zijn miniatuurtreinen werkte. Na de dood van Walt's echtgenote Liliane werd hun villa afgebroken. De schuur werd volledig gedemonteerd en heropgebouwd in Griffith Park op het terrein van de LA Steamers. Dit is een hobbyclub voor treinfanaten waarvan Walt medeoprichter was. De schuur wordt nu regelmatig opengesteld voor het publiek.
Het verhaal gaat dat in deze schuur Walt's eerste ideeën over de bouw van een
pretpark ontstonden.

Michael Broggie

Michael Broggie, Ludo en Jeannine

Tijdens ons bezoek hadden we er een gezellige babbel met Michael Broggie, schrijver van het prachtige boek "Walt Disney's Railroad Story". Hij is de zoon van Roger E. Broggie die voor de Disney
Studios werkte van 1939 tot 1975 en Walt hielp met de bouw van zijn spoorwegbaan

SAINT JOSEPH MEDICAL CENTER

In dit ziekenhuis overleed Walt Disney op 15 december 1966. Het ligt langs South Buena Vista Street en vlak tegenover de Disney Studios. Tijdens zijn laatste dagen zag Walt de Studios vanaf zijn ziekenbed

hospitaal waar walt disney overleden is

Hier overleed Walt Disney

graf walt disney

De pijl geeft de locatie aan van Walt's laatste rustplaats

GRAF WALT DISNEY

Walt Disney werd begraven op Forest Lawn Memorial Park in Glendale. Het graf ligt compleet verscholen onder een dichte begroeiing. Het is een immense begraafplaats die meer aan een park doet denken dan aan een kerkhof. Het graf van Walt ligt links van de ingang van het Freedom Mausoleum

bronzen plaat voor walt disney

Een bronzen plaat met Walt's naam is de
enige indicatie

Het is indrukwekkend om aan het graf te staan van de persoon die de schepper is van je grootste passie.
Op dit kerkhof vonden onder andere ook Eroll Flynn en Spencer Tracy hun laatste rustplaats

WALT DISNEY CONCERT HALL

De Walt Disney Concert Hall is het nieuwste onderkomen voor de Los Angeles Philharmonic. Het project werd mogelijk gemaakt omwille van een donatie in 1987 van 50 miljoen dollar door Walt Disney's echtgenote Lilian. Het ontwerp bevat een auditorium met 2.265 zitplaatsen en is een van LA's indrukwekkendste gebouwen.
Het ligt in het hart van Downtown LA aan South Grand Avenue

creatie architect Frank Gehry

Een gandiose creatie van architect Frank Gehry

Voor ons volledige reisverslag kan je terecht op:  http://www.verenigdestaten.info/rsvh/lr01.html

Meer informatie over Los Angeles:  http://losangeles.startpagina.nl