Aanbieding

De clubbladen van Meet The Magic kunnen nu nog besteld worden.

Deel 3: Walt's parkjaren (1955 - 1966)

Het opkomende medium televisie ontsnapte niet aan Walt's aandacht en al vlug realiseerde hij zich dat televisie van onschatbare waarde zou worden voor zijn nieuwe plannen. Naast het enorme succes van zijn TV-shows als 'The Mickey Mouse Club', 'Davy Crockett' en 'Zorro' gebruikte Walt het medium TV vooral om in alle Amerikaanse huiskamers promotie te voeren voor zijn nieuwste creatie: Disneyland.

Walt presenteerd Disneyland in zijn tv showNa de opening in 1955 droeg Disneyland Walt's grootste interesse weg. Hij experimenteerde met nieuwe ideeën voor attracties waaronder zijn Audio-Animatronics. Hij ontwierp vier attracties voor de wereldtentoonstelling in1964 in New York waaronder 'Mr. Lincoln' en 'It's A Small World'.

Eén langspeelfilm wist nog al zijn aandacht te trekken. Bij de productie van 'Mary Poppins' ontging hem geen enkel detail. Het resultaat was dan ook navenant. 'Mary Poppins' ging op 27 augustus 1964 in premiére en ontving 13 Acadamy Award nominaties.

Walt toont trots zijn gigantisch "Florida" project Ondertussen liep Walt ook al met ideeën rond voor een tweede themapark in Florida. Tevens koesterde Walt ook opvoedkundige en stedenbouwkundige plannen. In 1961 had hij CalArts in het leven geroepen, een instituut waar leerlingen alle facetten van kunst zouden kunnen beoefenen. Een van zijn laatste stokpaardjes was de verbetering van de leefwereld. Zijn EPCOT (Experimental Prototype Community of Tomorrow) zou definitief afrekenen met verkeers-, communicatie- en gezondheidsproblemen. Walt was jarenlang een stevige roker geweest en dat eiste zijn tol.

Walt disney en RoyIn 1966 werd hij in het hospitaal opgenomen en men constateerde vlekken op zijn longen. Hij werd nog geopereerd maar het mocht niet meer baten. Walt Disney overleed op 15 december 1966. Hij zou zijn allergrootste project, Disney World in Florida, jammer genoeg niet zelf kunnen realiseren.

Na Walt's dood besliste Roy dat Disney World voortaan Walt Disney World zou heten.
Zo zou iedereen ter wereld weten wiens droom het was geweest.

Een grandioos eerbetoon aan een grandioos mens!

Tekst © MTM (Ludo Reynaerts)
Fotos © DISNEY