Aanbieding

De clubbladen van Meet The Magic kunnen nu nog besteld worden.

Deel 2: Walt's filmjaren (1923 - 1955)

Walt pakte zijn koffers en in augustus 1923 trok hij richting Hollywood, waar hij zijn broer Roy opzocht. Walt voltooide de onafgewerkte 'Alice's Wonderland' en stichtte samen met Roy de 'Disney Brothers Studio'. Roy zou voor de rest van zijn leven Walt's  financieel raadgever blijven.

Walt en lilianIn 1925 trouwde Walt met Lilian Bounds, een 'Ink and Paint' meisje uit de Studio. Uit hun huwelijk werd in 1933 hun eerste dochter Diane Marie geboren. Hun tweede dochter Sharon werd in 1936 geadopteerd. In 1926 verhuisde de Studio naar een ruimere locatie op Hyperion Avenue en kreeg de naam Walt Disney Studio. In drie en een half jaar tijd werden er meer dan 50 korte films geproduceerd. Samen met Ub Iwerks, die ondertussen ook voor de Studio was komen werken, creëerde Walt een nieuw tekenfilmfiguurtje 'Oswald the Lucky Rabbit'. Ondertussen was Walt ook gestopt met zelf tekenwerk te verrichten. Hij leverde het denkwerk en verzorgde de coördinatie en de motivatie van zijn medewerkers. Een rol die Walt voor de rest van zijn leven zou vervullen.

Voor de Oswald-serie werd er in New York een verdeler gevonden. De serie verkocht goed en Walt besloot om het contract met de verdeler te herzien. Groot was echter Walt's verbazing toen hij merkte dat de verdeler al de rechten van de serie had verworven en eigenaar van Oswald was geworden. Het ergst van al was echter het feit dat die verdeler tevens al zijn personeel had omgekocht om voor hem te werken. Alleen Ub Iwerks was Walt trouw gebleven.

Walt en Ub met hun succesvolle creatie Mickey MouseWalt zwoer nooit nog van iemand afhankelijk te worden en bedacht een nieuw figuurtje dat door Ub werd getekend.  De naam van het figuurtje… Mickey Mouse. De eerste twee korte tekenfilms met Mickey Mouse waren niet echt bevredigend. Bij het maken van de derde, 'Steamboat Willie', nam Walt het wijze besluit om geluid aan de film toe te voegen en zo ging Mickey de geschiedenis in als de eerste sprekende tekenfilmfiguur. 'Steamboat Willie' ging op 18 november 1928 (tevens Mickey's officiële geboortedatum) als 'allereerste geluidstekenfilm' in premiére en werd een ware sensatie.

Om meer muziek in zijn tekenfilms te kunnen verwerken, creëerde Walt in 1929, samen met componist Carl Stalling, de 'Silly Symphonies'. De song 'Who's Affraid of the Big Fat Wolf' uit 'The tree Little Pigs' kende een ongelooflijk succes. Naast het optimale gebruik van muziek voegde Walt er later ook nog kleur aan toe. Een exclusief contract met Technicolor bezorgde Walt gedurende twee jaren het alleenrecht op het gebruik van kleuren in zijn tekenfilms. 'Flowers and Trees' kreeg in 1932 dan ook als eerste een Oscar voor 'Best Cartoon Subject'. Mickey Mouse zou voor het eerst in kleuren te zien zijn in 'The Band Concert' uit 1935.

Walt en Lilian (links) tijdens de première van Snow WhiteOndanks het enorme succes was Walt niet echt tevreden. Hij vond namelijk dat een korte tekenfilm te veel beperkingen had en dat de kostprijs per stuk te hoog lag. De hoofdreden was echter de nieuwe trend in bioscopen waar nu twee hoofdfilms werden vertoond in plaats van een kort voorprogramma. Enkel een langspeeltekenfilm zou dit probleem oplossen en voor behoorlijke inkomsten zorgen.

Ergens in 1934 besloot Walt dan ook om zich aan het langspeelfilm-avontuur te wagen en hoewel zijn project door de critici tot 'Disney's Folly' werd omgedoopt, ging 'Snow White and the Seven Dwarfs' op 21 december 1937 in premiére (zie MTM 1). Disney verbaasde de wereld met zijn meesterwerk en het werd één van de meest winstgevende films in alle genres ooit. Het succes van Snow White was voor Walt reden genoeg om de ingeslagen weg verder te zetten. Door het succes van de jaren dertig kende de Studio een enorme expansie en telde het bedrijf in de jaren '40 meer dan 1000 werknemers.

Walt bouwde dan ook in Burbank een nieuwe studio die perfect voor het maken van animatiefilms werd uitgerust. Zijn volgende creaties 'Pinocchio', 'Dumbo', 'Bambi' en natuurlijk de gedurfde mijlpaal 'Fantasia' werden absolute klassiekers in de filmwereld. 

Wereldoorlog II zette echter een domper op Disney's creativiteit en was er de oorzaak van dat hij een stapje terug moest zetten. De inkomsten van zijn films in Europa waren zeer gering waardoor deze producties uiteindelijk verlieslatend waren. Op het thuisfront veroorzaakten vakbondseisen  behoorlijk wat opschudding. Dit resulteerde in een algemene staking waaraan Walt enkele talentvolle animators verloor. Om al deze problemen te ontvluchtten nam Walt het voorstel aan van de Amerikaanse regering om een goodwill tour door Zuid-Amerika te maken.

Bij zijn thuiskomst waren de gemoederen bedaard en tevens had de trip voldoende inspiratie opgeleverd voor twee nieuwe films: 'Saludos Amigos' en 'The Tree Caballerros'. Toen Amerika zich met de oorlog ging bemoeien, werd een deel van de Studio opgeëist voor militaire doeleinden. De rest werd gebruikt voor propaganda- en trainingsfilms voor het Amerikaanse leger.

Walt's spoorlijn kreeg de naam "The Carolwood Pacific"Het duurde tot 1950 vooraleer Walt zich met 'Cinderella' weer aan  een langspeeltekenfilm zou wagen.  Na wereldoorlog II had de Studio behoorlijk wat schulden waardoor Walt andere bronnen van inkomsten moest zoeken. Hij vond de oplossing in live-action films. 'Treasure Islands' uit 1950 was de eerste film van een lange reeks. Walt had echter nog een ander plan: 'True-Life Adventures'. Urenlange natuuropnames werden vakkundig geknipt en gemonteerd en van aangepaste muziek en onderhoudend commentaar voorzien. Dit resulteerde in 13 unieke natuurdocumentaires waarvan er acht een Academy Award zouden winnen. De meest succesvolle was 'The Living Dessert' uit 1953.

Jarenlang was polo Walt's favoriete hobby geweest maar een vroeger opgelopen blessure was er de oorzaak van dat hij moest afhaken. Vanaf dan werd het vervaardigen van miniatuurtreinen zijn favoriete vrijetijdsbesteding. In 1949 bouwden Walt en Lilian een nieuwe woning. Walt's passie voor treinen was ondertussen zo groot geworden dat hij in zijn tuin een heus treinspoor liet aanleggen compleet met tunnel en bijhorende signalisatie. Van ieder vrij ogenblik maakte Walt gretig gebruik om als een volleerd machinist rondjes te maken met zijn gedetailleerd schaalmodel van een stoomtrein uit de jaren 1800.

Tekst © MTM (Ludo Reynaerts) 
Fotos © DISNEY