Aanbieding

De clubbladen van Meet The Magic kunnen nu nog besteld worden.

Deel 1: Walt's jeugdjaren (1901-1923)

Zeldzame foto van Baby WaltAls vierde van vijf kinderen werd Walter Elias Disney geboren in Chicago op 5 december 1901. Zijn vader Elias Disney bouwde huizen en zijn moeder Flora Call was onderwijzeres. In 1906 verhuisde de familie naar een boerderij in Marceline, Missouri. Daar bracht Walt zijn prille jeugd door en het was ook daar dat hij zijn tekentalenten voor het eerst gebruikte. Hij tekende vooral dieren, die later een inspiratiebron zouden vormen voor zijn animatiefiguren. De ervaringen die Walt in die omgeving opdeed, zouden later van groot belang worden in zijn ondernemingen. Hij kwam er voor het eerst in contact met het leven op de boerenbuiten, hij zag er zijn eerste circusparade en zijn eerste film. Dicht bij de boerderij lag de Santa Fe Railroad en Walt was enorm gefascineerd door de voorbij rijdende treinen.

Walt disney en beste vriendWalt moest, samen met zijn oudere broer Roy, dagelijks vroeg uit de veren om die kranten huis aan huis te bezorgen. Hij bleef echter zijn artistieke talenten gebruiken en naast tekenen was acteren een van Walt's hobby's. Samen met zijn beste vriend Walt Pfeiffer, hield hij ervan om op school zijn vrienden te vermaken met imitaties van hun grote idool Charlie Chaplin. Maar Elias verkocht zijn krantenronde en werd zakenman waardoor er naar Chicago verhuisd moest worden.

Daar liep Walt school in de Mc Kinley High School, waar hij regelmatig bijdragen leverde voor de schoolkrant. Ondertussen was Wereldoorlog I in volle gang en vervulde Roy zijn dienstplicht. Walt droomde ervan om er ook bij te zijn als Amerika een einde zou maken aan Wereldoorlog I. In de herfst van 1918 schreef hij zich dan ook in voor militaire dienst, maar moest hiervoor echter wel zijn geboortedatum vervalsen. Hij werd naar Frankrijk gestuurd, waar hij dienst deed als ambulancier van het Rode Kruis. Walt reed toen rond in de omgeving waar jaren later Disneyland Paris zou gebouwd worden.

Walt aan het werk bij de Kansas City Slide CompanyNa zijn terugkeer uit Frankrijk kon Walt in de herfst van 1919 aan het werk als reclametekenaar bij de Pesmen-Rubin Commercial Art Studio. Daar raakte hij bevriend met de talentrijke tekenaar Ub Iwerks. Jammer genoeg had de studio onvoldoende opdrachten waardoor ze beiden vlak voor Kerstmis hun ontslag kregen. Samen besloten ze om hun eigen studio op te richten onder de naam "Iwerks-Disney" maar helaas zonder veel succes. Walt kreeg een beter betaalde job aangeboden bij de Kansas City Slide Company (de latere Kansas City Film Ad Company), die geanimeerde reclamespotjes maakte. Hier kreeg Walt de 'animatie-smaak' goed te pakken en op twintigjarige leeftijd kocht hij zijn eerste filmcamera.

In 1922 startte hij zijn eigen animatiebedrijfje dat reclamefilmpjes en korte visuele grappen over actuele onderwerpen maakte voor het Newman Theater.  Zijn filmpjes kenden succes als Newman Laugh-O-Grams. Aangemoedigd door het succes slaagde Walt erin om voldoende geld bijeen te brengen om zijn eigen bedrijfje 'Laugh-O-Gram Films' op te starten. Zijn eerste creaties waren enkele gemoderniseerde sprookjes die bewezen dat Walt talent had maar er kwam geen koper opdagen. Walt stak zijn laatste geld in de creatie van 'The Alice Comedies', een mengeling van animatie en live-beelden, maar moest wegens geldgebrek zijn studio sluiten. Zoals later echter zo vaak zou blijken, liet hij zich daardoor niet uit het lood slaan.

Tekst © MTM (Ludo Reynaerts)
Fotos © DISNEY